AJÁNLOM RENDHAGYÓ LAKBERENDEZÉSHEZ, BARKÁCSOLÁSHOZ, SAJÁT KEZŰLEG KÉSZÍTETT AJÁNDÉKOK, DÍSZEK FABRIKÁLÁSÁHOZ

fordító

modellező gyurma készítése, házilag

Elkészítettem a játékgyurma után a modellező változatot is.

Általános, a háztartásokban is megtalálható alapanyagokat összefőzve alkottam meg a barkácsgyurmát, melyet nagyobb gyerekeknek ajánlok.
Persze használhatják kisebbek is,
csak ez a "házilagos agyag" nem olyan babás állagú, hanem alkalmas szoborkészítésre is.

Tapintása selymes, puha, öröm vele babrálni, alakítgatni.


Száradása függ a felhasznált mennyiségtől; laposabb alkotások néhány nap után, testesebb darabok hosszabb idő után száradnak ki. Festhető, lakkozható is.


Akkor lássuk a gyurma receptjét: 
- 1 csésze kukoricakeményítő
- 1 csésze szódabikarbóna
- 1/2 csésze víz
- 3 ek olaj, mert a nélkül repedősen
    szárad (még egy picit talán így is)

Az alkotóelemeket összekavarni és közepes lángon sűrűre főzni. Eleinte folyós állagú, habzik, pezseg,
de nagyjából 5 perc után elkezd galacsinosodni.
Mikor kenőcsös állagúvá válik, akkor elzárni a gázt és nedves konyharuhával, vagy fedővel letakarni és hűlni hagyni.
Keményítővel GAZDAGON megszórt munkapultra kanalazni és átgyúrni, míg sima állagúvá és megfelelő tömörségűvé válik.
Ha szükséges, akkor további keményítőt is dolgozhatunk bele, de a hűlés során való enyhe tömörödést is bele kell számolni.

Légmentesen (nem műanyag dobozban, mert ott marad levegő), nylonzacskóban, hűtőszekrényben tárolható.

Akkor most jöhet a megosztás, mert a tisztesség úgy kívánja!

5 megjegyzés:

Orsi írta...

NANÁ, hogy megosztom :-)

Paat írta...

Szia Zita!
FBtalan vagyok, de nagyon köszi minden olvasód nevében (és a gyerekeimében is) Ha kipróbálom, biztos "kapsz" egy kedves posztot:))

Névtelen írta...

Megosztottam :) ÉS! Köszönöm

Ibolya Máté írta...

Nagy kedvet kaptam hozzá, nagyon gusztusos a kép alapján. Miért kell bele ilyen sok szódabikarbóna? Más receptek 1-2 csészényi keményítőhöz írnak 1 tasak sütőport vagy szódabikarbónát.

nemcsaktaska; fabolfabrika blog írta...

Én külföldi blogon olvastam ezt a receptet, nem tudom hogy milyen lesz más arányokkal.

Miután nálam nem a tekintély az első, hanem a becsület, így bavallom, lehet, hogy az általad találtak jobbak, mert nekem egy kicsit még így is repedős, mikor szárad.